Läkarjourens historia

Läkarjourens historia – vård, trivsel och jämlikhet

28 mar 2019

Från ett lokalt familjeföretag med två anställda till ett prisbelönt bolag med verksamhet i hela Sverige och i Norge. Läkarjourens framgångssaga handlar om två passionerade entreprenörer som värnar om vård, trivsel och jämlikhet.

– Det här är inte bara ett arbete, det här är en livsstil, säger Läkarjourens ena grundare, Annika Högström när hon ska beskriva sitt arbete med Läkarjouren. Hennes och maken Puttes livsverk, sedan 30 år tillbaka.

Hon betonar vikten av att familjeföretagen lever vidare i Sverige och att det finns ett viktigt värde i långsiktigt ägande. Både Annika och Putte är mycket stolta över sitt företag och målet är att deras fyra barn, varav två gemensamma, ska involveras allt mer. – Vi planerar för ett generationsskifte och det känns kul att alla barn är intresserade, säger Annika och presenterar familjemedlemmarna som en dag kommer att ta över.

– Johan är narkosläkare, Anna är sjuksköterska och affärsutvecklare, Hannah arbetar med marknadsföring och Jacob studerar till ingenjör

 Familjeföretaget växer

Men låt oss gå tillbaka 30 år, till 1989 då äkta paret, sjuksköterskan och projektledaren Annika Högström och narkosläkaren Putte Rutfors planerar att starta ett eget bolag. Ett företag där de kan dra nytta av sina yrkeserfarenheter, både från den offentliga och den privata vårdsektorn.

Det är så embryot föds till det som senare kommer att bli ett av Sveriges största och mest framgångsrika vårdbemanningsföretag. Vad är då hemligheten bakom Läkarjourens framgång?

– Jag tror att mixen av våra olika egenskaper gjort det möjligt att växa. Putte är väldigt lösningsorienterad och jag gillar att utveckla processer. Sedan är vi ganska snabba på att ta beslut vilket kan vara en fördel om man vill åstadkomma något.

Båda har erfarenhet av att arbeta inom anestesi- och intensivvård och Annika tror att det bland annat är där som deras genuina kärlek till yrket har utvecklats.

– Jag tror att den känslan, från ett arbete där man jobbar i team i situationer som kan handla om liv och död, och där alla i teamet gör sitt yttersta, det ligger som grund till det vi känner för vårt yrkesområde.

När Läkarjouren grundas 1989, i Kyrkbyn, Gammelstad utanför Luleå, finns knappt begreppen bemanning och personaluthyrning. Annika och Putte driver det lilla företaget till en början helt själva och anställer efter några år en ekonom på halvtid. 1998 anställer de sin första bemanningsansvariga, Berit Johansson, och ytterligare ett år senare anställs Anita Grönlund, även hon som bemanningsansvarig.

 Utmaningar

I dag har Läkarjouren 30 anställda på kontoret i Luleå. Uppdragen finns i nästan hela Sverige och ett dotterbolag i Norge. 2012 tillsatte man en extern VD, Petter Antti, och förra året beslöt sig Annika för att hoppa av ordförandeposten och bli vice ordförande. Inte för att trappa ner utan för att det behövs lite ny input då och då, konstaterar hon.

– Det kändes viktigt att få tid till engagemang även utanför företaget bland annat genom olika styrelseuppdrag, mentorprojekt och att stödja både dam- och herridrott genom sponsring.

– Både Putte och jag är idrottsintresserade och friskvård har alltid varit en viktig del i företaget, förklarar hon.

Annika och Putte lever för sitt företag och de sticker inte under stol med att det finns en hel del utmaningar i en bransch som inte sällan är kritiserad.

– Medias ofta negativa och onyanserade attityd till vårdbemanning är bra exempel på utmaning. Jag anser att man inte ger en rättvis bild av vårt uppdrag som upphandlas enligt en mängd kravspecifika regler.

Men de negativa kommentarerna uppvägs av den tacksamhet Läkarjouren dagligen får ta emot, inte bara från de instanser de avlastar utan även från berörda patienter och deras anhöriga, menar Annika.

– Vi är ett komplement till vården eller som vår devis lyder; ”Tillsammans får vi hela vården att må bättre.” Det ena behöver ju inte utesluta det andra.

 Prisbelönt företag

Bra och lika sjukvård för alla samt trivsel på jobbet har genomsyrat Annikas och Puttes ledarstil. Och just dessa värden har gett företaget åtskilliga priser, till exempel blev Annika ”Årets Ledare 2001” i Norrbottens-Kuriren och för inte så länge sedan hamnade hon på Veckans Affärers prestigefyllda lista över de mäktigaste kvinnliga entreprenörerna. Det är hon extra stolt över.

– Jämlikhet är en viktig fråga och jag hoppas att jag kan inspirera andra kvinnliga entreprenörer från Norrbotten. Att fler kvinnor vågar ta steget och starta eget.

Ett annat fint pris fick företaget av Arbetsmiljöverket då man belönades för ”Bästa arbetsplats 2002”. Och Läkarjourens koordinatorer Berit Johansson och Anita Grönlund håller med. De tillhör de först anställda och arbetar kvar på Läkarjouren än idag

– Jag hade aldrig stannat i så många år ifall jag inte hade trivts, säger Berit och hennes kollega Anita instämmer.

– Det här är den bästa arbetsplatsen man kan ha. Här finns så mycket värme och hjärta. Det låter som en klyscha men är verkligen sant. Omtanken om andra och att alltid leverera kvalitet, det finns helt enkelt i Läkarjourens DNA.