29 apr 2019
Berit Johansson och Anita Grönlund – Läkarjourens första anställda
Berit Johansson och Anita Grönlund anställdes på Läkarjouren 1998 respektive 1999. De blev Läkarjourens första anställda och arbetar kvar än i dag. Här delar de med sig av sina bästa minnen från sitt arbetsliv.
Berit Johansson hade Putte Rutfors som chef när hon arbetade som sjuksköterska på sjukhuset i Kalix 1995. Parallellt med arbetet på sjukhuset, drev Putte och hans fru Annika då även familjeföretaget, Läkarjouren.
När Läkarjouren fick ett uppdrag från sjukhuset i Narvik blev Berit tillfrågad om hon hade lust att hjälpa till. Det hade hon.
– Putte och Annika hade lyckats få ihop ett avtal med sjukhusdirektören om att ”låna” sjukhuset en helg för att utföra ett antal höftoperationer. Syftet var att kön till höftoperationerna skulle minska i Narvik. Och det gjorde den.
Berit tycker att Narvik är ett ypperligt exempel på ett lyckat samarbete mellan Sverige och Norge, offentlig och privat vård.
– Det var verkligen ett drömuppdrag. Alla var så glada. Sjukhusdirektören som kortade sina operationsköer. Vi på Läkarjouren som tyckte att det var utmärkt att vi kunde följa patienten hela vägen från början till slut. Och inte minst patienterna som gav oss så positiva omdömen att vårt team blev tårögdt.
Efter Narvik blev Berit tillfrågad om hon kunde hjälpa till i norska Hammerfest. Med Narvik som erfarenhet tackade hon ja direkt.
Bemanningsansvarig
1998 blev Berit erbjuden en fast anställning. Annika föreslog att hon skulle bli bemanningsansvarig. Berit skrattar när hon minns.
– Bemanningsansvarig?! Hjälp det yrket kan jag ju inte, var min första tanke. Men Annika gjorde mig trygg och jag lärde mig jobbet snabbt.
Berit älskar sitt arbete. Genom åren har hon samlat på sig en mängd minnen men ett är extra starkt.
– Det hände i början, när Läkarjouren fortfarande inte hade så många uppdrag. Ett tiotal sjuksköterskor hade sagt upp sig från landstinget i Norrbotten och sökte arbete hos oss. Trots att vi inte hade tillräckligt med jobb blev alla anställda. Dessutom med fast lön! Annika var så övertygad om att Läkarjouren skulle få fler uppdrag samtidigt som hon ville att sjuksköterskorna skulle slippa oron för ekonomin. Hur många arbetsgivare skulle ha gjort på det sättet?
Mariestad projektet
Anita Grönlund blev Läkarjourens andra anställda. Hon ingick i gruppen operationssjuksköterskor som sade upp sig (som Berit tidigare berättat om). Och även hon blev bemanningsansvarig.
– Jag minns att jag tackade ja utan att egentligen förstå vad jag hade tackat ja till. Men det var det bästa som hänt i mitt arbetsliv. Läkarjouren gav mig en fantastisk chans till utveckling. Annika trodde på mig och jag har inte ångrat mig en enda sekund sedan dess.
Den händelse som Anita minns bäst är när Läkarjouren fick uppdraget att bemanna en hel operationsavdelning i Mariestad för att minska köerna inom ortopedi i Skaraborg.
– Det var 2002 och jag fick förtroendet att koordinera vårt uppdrag. Det var en stor utmaning eftersom uppdraget skulle pågå även under 2003. Men det var samtidigt otroligt utvecklande och roligt.
Anita berättar att Mariestadsborna var väldigt tacksamma. Samarbetet blev mycket omtalat, flödet var smidigt och det var en kostnadseffektiv modell då köerna försvann helt.
– Vår personal utförde 10 – 12 operationen dagligen. Vi bemannade både operation och uppvak vilket patienterna uppskattade oerhört.
Inte bara jobb
Anita berättar att alla i teamet var väldigt engagerade i uppdraget. Men att det också fanns tid för annat och att teamet fick en väldigt fin sammanhållning.
– Eftersom teamet inte bodde i Mariestad hade jag ordnat ett litet hotell där de flesta var inkvarterade. Det var en oerhört rolig period med fin gemenskap. Vi lärde känna varandra riktigt bra och det ordnades gemensamma middagar och andra aktiviteter efter arbetstid.
Anita förstår inte dagens kritik som riktats mot bemanningsföretag.
– Läkarjourens historia är levande exempel på hur lyckat det kan bli när offentlig vård samverkar med privata aktörer.
Trots att Anita arbetat så många år på Läkarjouren har hon aldrig tröttnat på sitt jobb.
– Jag har hela tiden blivit sedd och fått utvecklas. Helt ärligt talat har jag aldrig ens varit i närheten av att fundera på att byta arbetsplats.
FAKTA
Namn: Berit Johansson
Ålder: 53 år.
Bor: I Gammelstad utanför Luleå.
Familj: Gift och två vuxna barn.
Yrke: Affärsutvecklare i Norge och affärsutvecklare anestesiläkare i Sverige.
Namn: Anita Grönlund
Ålder: 59 år
Bor: I Boden
Familj: Gift, två vuxna barn samt barnbarn
Yrke: Affärschef med övergripande ansvar för ramavtal och uppdrag inom Sverige och Norge.