Informationen i denna artikel återspeglar vad som står i det nationella avtalet.

Senast uppdaterad: 2025-02-25

Syftet med SKR:s nationella avtal för bemanning är att minska regionernas beroende av hyrpersonal, säkerställa enhetliga villkor och skapa en mer långsiktig och hållbar bemanningslösning inom hälso- och sjukvården. Avtalet omfattar alla Sveriges regioner samt vissa kommuner som anslutit sig. Övergången har inneburit en förändring i hur man tidigare har jobbat med bemanning av hyrläkare och hyrsjuksköterskor.

Läkarjouren är en av de leverantörer som uppfyller kraven i den nya nationella upphandlingen och kommer att leverera i det nya avtalet.

SKR:s avtal i korta drag

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har infört ett nationellt avtal för inhyrning av personal inom hälso- och sjukvården som omfattar alla 21 regioner. Det nya avtalet är giltigt från och med den 1 januari 2024 och fyra år framåt. Avtalet syftar till att minska beroendet av hyrpersonal, främja kontinuitet i vården och skapa en stabil bemanning.

Huvudpunkter i avtalet:

  • Enhetlig prissättning
    Det nationella avtalet för hyrpersonal inför en gemensam prissättning för bemanningstjänster i vården, med en indelning av landet i tre zoner där ersättningen varierar beroende på zon.
  • Krav på konsulter
    Konsulter ska ha minst två års klinisk erfarenhet efter legitimation eller specialistbevis. Dessutom gäller en karenstid på 12 månader, vilket innebär att konsult under senaste tolv månaderna inte får ha varit anställd i den region där avropet sker.
  • Avropsprocess
    Tilldelning av uppdrag baseras på två kriterier: den tid konsulten kan täcka uppdraget och kontinuitet. Avrop får inte överstiga 12 månader och nya anbud kan lämnas två gånger per år.

Implementeringen av avtalet sker successivt, och samtliga 21 regioner förväntas vara anslutna senast den 16 februari 2025.

Avtalstid

Avtalet gäller fram till och med den 31 december 2027. Regioner och anslutna kommuner måste successivt implementera avtalet, och det förväntas vara helt genomfört i hela landet senast 16 februari 2025. Under avtalstiden kan bemanningsföretag ansöka om att bli leverantörer vid två tillfällen per år.

Vi på Läkarjouren är redan godkända som leverantör.

Karens

För att motverka personalflykt från regionerna till bemanningsföretag har en 12-månaders karenstid införts. Detta innebär att en konsult inte kan arbeta via bemanning i en region där denne varit anställd under de senaste tolv månaderna. Syftet är att stärka den fasta bemanningen och minska kortsiktiga bemanningslösningar.

Krav som ställs på konsulten

För att bli aktuell för uppdrag som sjuksköterska eller hyrläkare via det nationella avtalet måste du som konsult uppfylla följande krav.

  • Minst två års klinisk erfarenhet efter legitimation eller specialistbevis
  • Godkända referenser från senaste arbetsgivare
  • Cv:t ska vara uppdaterat, skrivet på svenska och innehålla information om vilka sjukhus och verksamheter konsulten tjänstgjort på samt under vilken tidsperiod
  • Två (2) referenser som ska utgöras av chef eller motsvarande på konsultens senaste två (2) uppdrag/anställningar
  • Vara registrerad och legitimerad i Sverige med eventuellt specialistbevis
  • Godkänd HLR-utbildning de senaste 12 månaderna

Självklart hjälper vi till med sammanställning av alla dokument om det skulle behövas.

Förlängning och avbokning

Ett uppdrag får maximalt pågå i 12 månader, men kan förlängas genom ett nytt avrop. Om en region eller kommun vill avboka ett avtalat uppdrag gäller en uppsägningstid enligt avtalade villkor. Avbokningar med kort varsel kan leda till ersättning för bemanningsföretaget.

Zonindelning

För att skapa en enhetlig prissättning har landet delats in i tre zoner baserat på geografiska faktorer och rekryteringssvårigheter. Högst ersättning ges i zon 3 och lägst i zon 1.

  • Zon 1: Större städer och områden med god tillgång på vårdpersonal
  • Zon 2: Medelstora orter där behovet av hyrpersonal varierar
  • Zon 3: Glesbygd och svårrekryterade områden där behovet av hyrpersonal är stort

Vem får uppdraget?

Tilldelning av uppdrag sker enligt följande kriterier:

  1. Konsultens tillgänglighet för den aktuella perioden
  2. Kontinuitet – en konsult som redan arbetar på plats prioriteras för fortsatt arbete
  3. Kvalitet – erfarenhet och kompetens bedöms vid upphandling

Bemanningsföretag rangordnas enligt dessa kriterier och det företag som bäst uppfyller kraven tilldelas uppdraget. För att göra den bedömningen används ett poängsystem.

Tillgänglighet

Bedömer hur stor del av det aktuella uppdraget konsulten kan täcka.

  • 5 poäng: Konsulten kan täcka 100% av uppdraget.
  • 4 poäng: Konsulten kan täcka mellan 81% och 99% av uppdraget.
  • 3 poäng: Konsulten kan täcka mellan 50% och 80% av uppdraget.
  • 2 poäng: Konsulten kan täcka mellan 25% och 49% av uppdraget.
  • 1 poäng: Konsulten kan täcka mindre än 25% av uppdraget.

Kontinuitet

Värderar konsultens tidigare erfarenhet på den specifika enheten eller avdelningen där uppdraget ska utföras.

  • 5 poäng: Konsulten har tidigare tjänstgjort minst 1000 timmar på den aktuella enheten/avdelningen.
  • 4 poäng: Konsulten har tidigare tjänstgjort minst 700 timmar.
  • 3 poäng: Konsulten har tidigare tjänstgjort minst 400 timmar.
  • 2 poäng: Konsulten har tidigare tjänstgjort minst 40 timmar.
  • 1 poäng: Konsulten har ingen tidigare tjänstgöring på enheten/avdelningen.

Den totala poängen för en konsult är summan av poängen från dessa två kriterier.  Till detta räknas också regionernas viktning, det vill säga vilket de värdesätter högst: tillgänglighet eller kontinuitet.

Den konsult som erhåller högst totalpoäng tilldelas uppdraget.

Exempel

Läkaren Johanna och läkaren Soran har båda blivit presenterade för ett uppdrag på en kirurgavdelning i Sundsvall. Uppdraget pågår i tre månader och arbetsgivaren söker en konsult som kan täcka så stor del av perioden som möjligt. Uppdragsgivaren har gjort följande viktning: Tillgänglighet (60 %) / Kontinuitet (40 %).

  • Johanna och Soran bedöms som likvärdigt kompetenta.
  • Johanna har tidigare arbetat på kirurgavdelningen i totalt 1050 timmar och kan täcka 80% av uppdraget.
  • Soran har ingen tidigare erfarenhet från just denna avdelning, men kan också täcka 100% av uppdraget.
KriteriumJohannaSoran
Tillgänglighet3 (80% tillgänglighet) x 0,6 (viktning) = 1,8 poäng5 (100% tillgänglighet) x 0,6 (viktning) = 3 poäng
Kontinuitet5 (1050 timmar) x 0,4 (viktning) = 2 poäng1 (ingen tidigare tjänstgöring) x 0,4 (viktning) = 0,4 poäng
Totalt3,8 poäng3,4 poäng

I exemplet får Johanna fler poäng än Soran och är därför den som tilldelas uppdraget.

Nationell upphandling av ersättning för hyrpersonal

Under hela 2024 var timpriser samt reseersättning fasta. Sedan den 1 januari 2025 justeras ersättningsnivåerna årsvis med vårdprisindex (VPI), som fastställs och publiceras av SKR.

Boende och reseschablon

Regionerna i det nationella avtalet betalar varken för boende eller boendeersättning till konsulter. Tidigare boendelösningar är nu alltså helt borttagna. När du tar uppdrag inom bemanning via Läkarjouren fortsätter vi däremot att hjälpa dig med boendesituationen när det behövs.

Reseschablon gäller endast i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Ersättning kan betalas ut för tur- och returresa men högst en gång per 14 dagar.

Ersättning vid introduktion

Bemanningsbolaget får ingen ersättning för introduktionen, utan de två första timmarna av uppdraget ska dras av från fakturan och täcker genomgång av t.ex. lokalerna, placering av hjärtstartare och arbetsplatsens övriga riktlinjer.

Om konsulten behöver introduktion till det kliniska arbetet på enheten får den omfatta maximalt 16 timmar. Ingen ersättning utgår för denna tid.

Tjänstepension

Hyrpersonal omfattas inte av regionernas kollektivavtal och behöver därför ha en egen pensionslösning via bemanningsföretaget. Det nationella avtalet specificerar att leverantören ska erbjuda tjänstepension motsvarande minst ITP1-nivå.

Hyrpersonal omfattas inte av regionernas kollektivavtal. Däremot är Bemanningsbolaget skyldigt att avsätta tjänstepension för sina konsulter mellan 25 och 65 år. Avsättningen omfattar all bruttolön, utan undantag, och beräknas enligt följande:

  • 4,5 % av bruttolönen för inkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp / månad
  • 30 % av den del av bruttolönen som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp, beräknat på årsbasis

Utebliven konsult leder till vite

Om en konsult inte infinner sig vid avtalad starttid utgår vite per timme, motsvarande den ordinarie timlönen för den aktuella kompetensen i zon 1.

Maximalt vite är begränsat till 40 timmars ersättning, vilket motsvarar en hel arbetsvecka baserat på ordinarie timpris för avropad kompetens i zon 1.

Vanliga frågor och svar

När börjar det nya avtalet gälla?

Samtliga regioner kommer att gå över till det nya avtalet vid olika tidpunkter fram till 2025. Avtalet väntas pågå i fyra år. Hör av dig till oss om du vill ha mer information kring specifika tidpunkter för övergång per region.

Vad kommer att avgöra om konsult tilldelas uppdrag eller inte?

De två kriterierna som verksamheterna kommer att vikta utifrån sitt behov är: tid som kan täckas av uppdraget, och kontinuitet. Detta innebär förenklat att ju fler veckor du kan arbeta, och ju mer erfarenhet du har på uppdragsstället, desto bättre. Meddela din konsultchef var och när du önskar tjänstgöra så hjälper vi dig med dina önskemål!

Kommer jag som konsult kunna få ersättning för resa till och från uppdragsställe?

Du som konsult kan ansöka om en ersättning för resa till tjänstgöringsställen i följande regioner: Jämtland/Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Schablonbeloppet finns i fyra nivåer och betalas ut en gång per 14 dagar. Vi kan hjälpa dig att ansöka i samband med presentation.

Vilka karensregler gäller?

I avtalet gäller 12 månaders karens från ditt senaste anställningstillfälle vid aktuell verksamhet, det innebär att under denna tid kan du inte ta uppdrag på samma verksamhet du tidigare varit anställd i.

Vad behöver jag skicka in för att kunna presenteras på uppdrag?

Viktigt när du vill åka på ett uppdrag är att vi har uppdaterade handlingar för att presentera dig som konsult. Vi behöver ett aktuellt CV, två referenser, ett HLR-intyg och utdrag från Belastningsregistret. Vi på Läkarjouren erbjuder tillfällen att förnya ditt HLR-intyg vid behov, kontakta oss för mer information.

Kan jag presenteras av olika leverantörer på samma uppdrag?

Nej, i det nya avtalet får konsult endast presenteras av en leverantör. En bindande överenskommelse ska finnas mellan dig som konsult och leverantören som presenterar dig på uppdrag. Konsult som presenteras för olika leverantörer kan komma att uteslutas från uppdraget.

Kan jag arbeta via mitt bolag?

Det går bra att arbeta som konsult i sitt eget bolag, dock måste det vara ett aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag och bolaget måste vara arbetsgivarregistrerat. Om du idag driver en annan bolagsform, hör av dig så hjälper vi dig vidare.

Hur kommer ersättningarna att se ut i de olika delarna av landet?

Ersättningarna i det nya avtalet har fastställts utifrån en zonindelning som förenklat innebär att glesbygd ligger Zon 3, mer tätbefolkade orter i Zon 2 och storstad i Zon 1. Ersättningsnivån stiger från Zon 1 till Zon 3 som kommer att ha den högsta ersättningen. Vi har lång erfarenhet av bemanning i samtliga zoner och kan hjälpa dig vidare om du har frågor!