14 nov 2024
Originalet sedan 1989
När anestesiläkaren Putte Rutfors och anestesisjuksköterskan Annika Högström startade familjeföretaget Läkarjouren i slutet av 1980-talet var de pionjärer. De insåg redan då olika vårdverksamheters intresse av att kunna bemanna med specialister vid behov, istället för att utöka den befintliga personalstyrkan, något som skulle bli mycket dyrare. Idén är fortfarande att vara ett komplement till den befintliga vården. En viktig pusselbit för att kunna hålla vårdgarantin och leva upp till löftet om en god och jämlik vård.
Eftersom företaget grundades innan bemanning och uthyrning av personal ens var etablerade begrepp, var Läkarjouren i stort sett ensamma aktörer på en marknad som alltså knappt fanns. I början av 1990-talet ändrades lagen om privat arbetsförmedling och branschen började etableras. Först i slutet av samma årtionde började andra att tänka på liknande sätt. Idag får det anses vara en självklarhet.
Alla har rätt till god vård
Men det finns fortfarande skillnader, inte bara vad gäller historien. Läkarjouren drivs utifrån en idé och en övertygelse byggd på grundarnas egna kunskaper och erfarenheter. Företaget bemannar företrädesvis slutenvården, med läkare och sjuksköterskor som är specialister. Och uppdelningen i olika specialiteter gör att kunskapen ständigt utvecklas inom respektive område. Dessutom attraherar företagets grundläggande värderingar de läkare och sjuksköterskor som delar visionen: Alla har rätt till god vård oavsett vem man är eller var man bor.
En perfekt kombination
Att matcha specialistkompetenser med kvalificerade vårdtjänster, alltid utifrån kunskap och omsorg om både vårdgivarens och vårdtagarens behov och villkor. Så lyder Läkarjourens löfte. Lika självklart idag som när företagets grundades i Kyrkbyn, Gammelstad utanför Luleå för trettiofem år sedan. Och den idén är förstås svårare att leva upp till för de vårdbemanningsföretag som erbjuder det mesta till de flesta. Kvaliteten i leveransen har alltid varit en ledstjärna, oavsett vilken vårdverksamhet bemanningen sker tillsammans med. Tillsammans för en bättre vård.
Tycker du som Läkarjouren?
Är du intresserad av att arbeta som bemanningsläkare eller bemanningssjuksköterska –med möjlighet till uppdrag i både Sverige och Norge – kan du kontakta Läkarjouren via telefon 0920 25 43 00 eller mejl: kontakta@lakarjouren.se. Här finns kunskap om både organisation och profession.