28 mar 2019

Läkarjouren samarbetar med Luleå Hockey, ett lag som har spelat väldigt bra i år. Och nu börjar ett spännande slutspel. Vad beror säsongens framgångar på och hur ska laget behålla sitt vassa spel? Vi har pratat med tränaren Thomas ”Bulan” Berglund.

Hallå Thomas ”Bulan” Berglund.

 Grattis till bra spel. Hur kommer det sig att ni spelar så bra hittills i år?

– Vi har helt enkelt fått ihop ett bättre lag och de spelare som vi haft sen i fjol har blivit betydligt bekvämare i sitt spel.

 Vad är viktigast tycker du, laget eller jaget?

– Utan tvekan laget. Men den ena ger det andra, om laget spelar bra, samarbetar och har en bra stämning då utvecklas individen också. Det är jag övertygad om.

 Hur är du som tränare? Det sägs att du är ganska hetlevrad?

– Jag är väldigt rak i min kommunikation och försöker vara ärlig. Det betyder att jag både ger ris och ros. Min ledarstil handlar om raka puckar. Om jag tycker att en spelare ska skärpa sig så säger jag det direkt till honom. För att jag vet att just den spelaren kan så mycket bättre. Spelarna är medvetna om att jag bara vill att de presterar sitt allra bästa.

 Hur ska ni behålla de duktiga spelarna nu när det har gått så bra för er?

– Haha vi får betala dem bättre, nej skämt å sido, den frågan är inte enkel att svara på. Man kan se det på olika sätt. På plussidan har vi att många vill stanna kvar i ett lag som det går bra för och i en miljö där de känner sig hemma. Vi satsar ju stort på att rekrytera lokala talanger. Och går det bra för laget blir vi attraktiva även för nya duktiga spelare. Kanske försvinner några av våra spelare till NHL, men sen brukar en del återvända, och det är bara bra för laget.

 Hur ser framtiden ut för Luleå Hockey?

– Fortsätter vi som nu så är framtiden ljus. Vi ska fortsätta att utveckla den spelstil vi har. Just nu befinner vi oss i en positiv spiral. Spelarna tror på sig själva och vinster ger en positiv boost till självförtroendet, vilket gör att alla spelar bättre.

Om ni vinner hela alltet. Vad är det första du ska göra då?

– Det vill jag inte ens tänka på just nu eftersom det är lång väg kvar, finalen är först i slutet på april/början på maj. Men jag tror att jag ska pusta ut och prata med mina vänner. Det är en härlig känsla att vinna segrar på bortaplan.

 Till sist. Vad är det vanligaste ordet du brukar använda på träningarna?

– Noggrannhet! Noggrannhet! Noggrannhet!

 Fakta

Namn: Thomas ”Bulan” Berglund
Yrke: Huvudtränare i Luleå hockey HF
Ålder: 50 år
Bor: Gammelstad utanför Luleå.
Familj: Fru och tre söner 10, 15 och 17 år.
Gjort tidigare på elitnivå: 4 år assisterande coach Luleå HF.  Headcoach 2,5 år i Brynäs IF.
Fritidsintressen förutom hockey: Fotboll paddel, squash och golf.
Älsklingsrätt: Löjromstoast

Tre saker du inte visste om Thomas ” Bulan” Berglund:

  • Berglund blev invald i Piteå ”Wall of Fame” i LF Arena 2006.
  • Han är med på omslaget till TV-spelet ”Elitserien 95”.
  • Smeknamnet ”Bulan” fick han då han fick en bula i huvudet efter att ha cyklat omkull som 7-åring.