Som hyrläkare i Norge baseras lönen på hur mycket du arbetar, var du arbetar och även på vilken specialitet du har. När du arbetar som löntagare inkluderar ersättningen 10,2% semesterersättning. Semesterersättningen är alltid specificerad på din lönespecifikation. Innan löneutbetalning ska följande uppgifter alltid sändas till Läkarjouren: attesterad tidrapport, aktuellt skattekort och kontouppgifter inklusive IBAN och SWIFT.

Skicka in din intresseanmälan

Hur mycket tjänar en läkare i Norge?

Lönenivån för läkare i Norge överstiger vanligtvis en läkares lön i Sverige. Genomsnittslönen för en specialistläkare i Sverige är 83 200 kr per månad enligt SCB:s data från 2021, medan motsvarande siffra i Norge uppgår till 91 000 kr per månad. Hur mycket en läkare tjänar i Norge styrs av flera faktorer, så som utbildning, erfarenhet, placering och arbetstider.

Kontakta oss så berättar vi mer om hur det är att arbeta som hyrläkare i Norge. Vi kan även ge dig mer detaljerad information om våra uppdrag.

Att arbeta i Norge

Läkarjouren har uppdrag över hela Norge och vi kan med stor sannolikhet hjälpa dig som är läkare att hitta ett uppdrag som passar dig. Som svensk medborgare har du rätt att bo och arbeta i Norge utan att ansöka om vare sig arbetstillstånd eller uppehållstillstånd.

För att arbeta i Norge behöver du följande:

  • Norsk legitimation och norskt specialistbevis
  • Skattekort
  • Goda språkkunskaper

Ansökan norsk legitimation och specialistbevis

För att arbeta som läkare i Norge krävs en ”Norsk autorisasjon”, vilket är den norska motsvarigheten till en yrkeslegitimation inom sjukvård. Som specialistläkare i Norge måste du också få ditt svenska specialistbevis omvandlat till en norsk ”spesialistgodkjenning”.

Skattekort

Innan vi på Läkarjouren kan utföra korrekta skatteavdrag och betala ut din lön, behöver vi ditt skattekort för det aktuella året. Om du har ett norskt personnummer (D-nummer) kan vi dock göra löneutbetalningar även om skattekortet ännu inte är tillgängligt. I sådana fall är det vår plikt att dra 50 % i skatt fram tills att skattekortet är registrerat.

Information om A1

Du som bor och arbetar i Sverige men även arbetar i Norge kan enligt EU-lag fortsätta tillhöra Sveriges försäkringskassa när du arbetar i Norge. För att det skall vara möjligt måste du fylla i en så kallad A1-blankett. Om den blir godkänd av Försäkringskassan innebär det att du betalar skatt i Norge men att arbetsgivaravgifterna betalas in till Sverige.

Ta del av vår information gällande A1 här: