31 maj 2019

Läkarjourens Team Norge består av fyra personer; Berit, Sofia, Linda och Jenny. Tillsammans arbetar de för att ge norrmännen den bästa läkarkompetensen, samtidigt som de ser till att läkarkonsulterna trivs så bra som möjligt under sina Norgeuppdrag.

Berit Johansson är affärsutvecklare i Norgeteamet. Hon var en av de första som anställdes på Läkarjouren. Sitt nuvarande uppdrag fick hon i april 2017.

– Läkarjourens norska dotterbolag Narco Polo hade precis vunnit en stor upphandling som berörde de flesta läkarspecialiteter i hela Norge. I samband med det beslutade ledningen att starta ett 1-årigt projekt som jag blev ansvarig för, berättar Berit.

Norgeprojektet handlade om att Berit skulle kartlägga hur den norska vårdmarknaden såg ut med dess behov, avtal och regelverk.

– Förutom själva kartläggningen ansvarade jag för bemanning och tillväxt av anestesiuppdragen i Norge. Det innebar en hel del kund- och konsultbesök i Norge för att få en djupare kunskap.

Berit berättar att Narco Polo haft verksamhet i Norge under 25-års tid.

– Men innan den stora upphandlingen handlade det mest om anestesi, medicin och ortopedi och då fanns uppdragen huvudsakligen i Nord Norge. Nu 2019 har vi en större geografisk spridning i hela landet och uppdragen ökar.

Efter kartläggning satte Berit ihop team Norge. Teamet består idag av bemanningskoordinatorerna Sofia Sandquist, Linda Boqvist och Jenny Hammargren. Alla tre var redan anställda på Läkarjouren men arbetade i huvudsak med Sverigeuppdrag.

De 3 koordinatorerna – Sofia, Linda och Jenny

Sofia Sandquist ser till att bemanna med kirurger, ortopeder och gynekologer. Hon berättar att hon älskar snö, vinter, utförsåkning och naturen.

– Det roligaste med mitt jobb är att ta våra läkare till de vackra vyerna, bland bergen och fjordarna. Till kliniker som uppskattar våra kompetenta läkare, det kan låta som en klyscha men är faktiskt sant, säger hon.

Sofia förklarar att skillnaden mellan Sverige och Norge är att det i Norge oftast handlar om lite mindre kliniker som de flesta läkare uppskattar.

– Då hinner de upptäcka staden eller byn och dess invånare som de tjänstgör i. Det blir så mycket mer personligt och ger en helt annan livskvalité, speciellt om man tidigare bott och arbetat i större städer och på stora sjukhus.

Linda Boqvist ansvarsområde är internmedicin med subspecialiteter, kardiologi, barnmedicin och neurologi. Hon gillar att vara ute i naturen och har ett stort intresse för andra människor.

– Jag har så otroligt fina kollegor! Sen tycker jag att det känns bra att vi som företag kan vara ett komplement till den befintliga vården. Och att vi jobbar enligt visionen att alla ska ha rätt till god vård oavsett vem man är eller var man bor.

Linda berättar att det finns en utmaning just inom hennes område.

– Det är att vi kontinuerligt behöver fler läkare inom internmedicin och speciellt de som har en subspecialitet. Så läser några internmedicinare det här får ni gärna höra av er till mig, hälsar hon.

Jenny Hammargren bemannar anestesiologer. Även hon betonar hur populärt Norge är att arbeta i för många läkare.

De uppskattar att jobba i Norge då sjukhusen ofta är mindre, lite lugnare och har en mer ”familjär” känsla.  Möjligheten att kombinera jobb och utevistelse i den fina naturen lockar också såklart!

För Jenny är det viktigt att ett arbete känns meningsfullt och det tycker hon att hon har just nu.

–  Det känns bra att veta att mitt jobb bidrar till bättre vård för patienter och en lättare arbetsmiljö för den fasta personalen på sjukhusen.

På fritiden laddar Jenny batterierna helst på hästryggen, med träning eller hemma med familjen.

Framtidsplaner

Berit Johansson har klara framtidsplaner.

–  Vi växer hela tiden och kommer såklart även göra det framöver. Det vi kommer arbeta mer intensivt med är att rekrytera ännu fler duktiga läkare och även sjuksköterskor. Vi ska också titta på nya marknader avslöjar hon.

Team Norges fysiska säte är i dag bland kollegorna på Läkarjouren i Luleå men de har även ett litet lokalkontor i Kirkenes. Berit berättar att man i arbetet pratar skandinaviska men försöker hålla några norska traditioner, bland annat firar teamet alltid nationaldagen den 17 maj.

– Då brukar vi lyckönska våra norska konsulter och uppdragsgivare, smycka kontoret med norska flaggor och fira med Norgebakelser. Det är en väldigt trevlig dag!