09 maj 2024
Överläkaren Mattias: ”Det är utvecklande att arbeta på olika platser i världen”
Möt Mattias Egberth, överläkaren i kirurgi som arbetar och bidrar med sin specialistkompetens i Sverige, Norge och runt om i världen. Där sker vården på helt andra villkor och resurserna för kirurgi är få eller saknas helt.
Hej Mattias, kan du först berätta lite kort om dig själv och din bakgrund?
– Jag är specialistutbildad kirurg och arbetar idag som överläkare, huvudsakligen i Norge och Sverige. Redan som femåring hade jag en önskan om att bli läkare och jag är otroligt glad och tacksam över att jag lyckats fullfölja den drömmen. Innan jag sökte in till Läkarlinjen i Stockholm hann jag bland annat göra lumpen, plugga teologi på franska i Bryssel och göra ett utbytesår i USA med mera. En annan barndomsdröm var att bli pilot, så när jag fyllde 50 år hade jag möjlighet att ta flygcertifikat för småplan, vilket jag är väldigt glad för. Jag är uppvuxen i Alingsås och sedan 20 år tillbaka bor jag i Örebro tillsammans med min fru och vi har tre utflugna barn.
Du arbetar idag både i Norge och Sverige med olika anställningsformer, hur får du ihop livspusslet?
– Det stämmer, jag har en fast överläkartjänst i Norge, ett löpande vikariat på ett sjukhus i Sverige och när möjligheten finns arbetar jag som konsult via er på Läkarjouren. Det låter kanske mycket men jag jobbar exempelvis inte heltid i Norge. När jag väl är där jobbar jag väldigt intensivt vilket även innefattar jourarbete under nätter och helger. Men det kräver såklart planering med god framförhållning för att få arbetslivet att gå ihop. Jag har redan en hyfsat klar plan för detta år och blickar redan mot 2025.
Hur kommer det sig att du började arbeta extra som konsult?
– Det gav mig möjligheten att se nya platser och testa att arbeta på andra verksamheter än min hemklinik, vilket var väldigt lärorikt och utvecklande i min yrkesroll. Jag tycker om att prova nya saker och träffa nya människor så det passar mig väldigt bra. Den extra inkomsten gav mig också möjligheten att arbeta för olika hjälporganisationer runt om i världen, där arbetet är obetalt.
Väntande patienter till mottagningen i Tchad samt ett Mission Aviation Fellowship plan i Ecuador.
Vi har haft förmånen att få ta del av dessa fantastiska äventyr och berättelser under en inspirerande föreläsning hos oss. Hur kommer sig att du började arbeta åt olika hjälporganisationer?
– Som barn fick jag följa med mina föräldrar på olika biståndsresor runt om i världen. Vi var exempelvis tre år i Burundi, Centralafrika och två år i Thailand. Efter det har det alltid funnits en längtan och önskan av att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar som oss hemma i Sverige. I tonåren biståndsarbetade jag i Tchad i sju månader. I samband med förberedelserna för detta hade jag även turen att bli tillsammans med min fru. När jag åkte till Tchad åkte hon till Sydafrika och Tanzania under samma premisser. Vi har lite samma bakgrund då hon som barn bodde två år i Tanzania. Både jag och min fru, som är Barnmorska, kände att vi i våra yrkesroller kan fortsätta att göra skillnad och bidra med vår kompetens för utsatta människor som inte har tillgång till samma vård. Vi älskar att resa, ta del av nya språk och kulturer. Vi ville ge våra barn samma möjlighet och som familj har vi fått uppleva otroligt mycket spännande och lärorika saker tillsammans.
Jordbävningen Haiti 2010 och Mattias på ett behandlingscenter för Kolera.
Kan du nämna några platser som du/ni har varit och arbetat på?
– Vår första resa tillsammans som familj gjorde vi 2010–2013 till Shell i Ecuador. Då gick barnen i en amerikansk skola. Samtidigt skedde en stor jordbävning på Haiti så jag reste dit för att hjälpa till på ett behandlingscenter för Kolera. Där var det otroligt sparsamma förhållanden och patienter fick vård utan någon som helst integritet. Efter Ecuador hade min fru och jag svårt att åka tillsammans och arbeta, då barnen var små. Således blev det separata resor där jag arbetade på Hospital Diospi Suyana i Peru tre gånger, 2017, 2018 och sista gången 2020 innan pandemin. Min fru reste med olika sjukvårdsteam till Nepal, Bangladesh, Kirgizistan och Afghanistan. Nu har barnen flyttat hemifrån, så förra året åkte vi vår första resa tillsammans utan barnen till Bebalem, Tchad och var där under en period. Detta var mycket givande och det är så vi hoppas kunna jobba framöver.
Hur är det att arbeta på sådana platser?
– Det är otroligt stimulerande och utvecklade eftersom det är sådan skillnad mot vår svenska välutrustade sjukvård. Som kirurg har jag skaffat mig bredare kompetens både inom och utanför mitt specialistområde eftersom jag behövde behandla patienter med väldigt olika åkommor. Under mina tre år i Ecuador fick jag till exempel även hålla på med urologi, ortopedi, och gynekologi, inklusive kejsarsnitt, då det saknades specialister inom dessa områden. Det fanns dock en kirurg som hade arbetat där i över 20 år som jag lärde mig mycket av. Det blev som en ny kombinerad specialistutbildning. Självklart gav jag mig inte på att operera patienter där jag inte hade lärt mig hantera operationsindikationerna eller operationsteknikerna. På dessa sjukhus har det varit otroligt begränsade resurser och ofta saknas det material och utrustning. Då fick man vara kreativ och hitta andra lösningar, vilket också visade sig fungera.
Operationssal och behandlingsrum i Bebalem, Tchad.
Har du någon liknade resa inplanerad detta år?
– Vi har fått förfrågningar att åka men i år kommer jag enbart arbeta i Norge och Sverige. Nästa år kanske vi åker tillbaka till Tchad eller så kan det eventuellt bli att arbeta via Mercy Ships. Det är världens största civila sjukhusfartyg som ger utsatta i låginkomstländer gratis vård och hjälper till att bygga upp sjukvården. Vi kommer åka på dit på ett studiebesök i början av november, när båten ligger i hamn utanför Madagaskars östkust.
Slutligen, har du några tips att skicka med till andra som vill resa i väg och arbeta?
– Ta reda på vad som är viktigt för dig och försök hitta uppdrag som matchar dina behov, önskemål och drömmar. Oavsett var du får möjlighet att arbeta är det viktigt att vara väl förberedd och att sätta sig in i vad som gäller och väntar. Ta reda på mycket om platsen, uppdraget och verksamheten samt vilka handlingar och intyg som krävs för att kunna resa i väg. Gällande uppdrag i Sverige och Norge har ni på Läkarjouren alltid varit väldigt behjälpliga med detta, vilket har gjort det enkelt och smidigt att samarbeta med er. Jag skulle uppmana fler att våga utmana sig själva och prova. Det är inte alltid enkelt att vara ”ny på jobbet” men i utbyte kommer du få med dig otroliga personliga och yrkesmässiga erfarenheter, samt minnen för livet!
Tack Mattias för ett inspirerande samtal, lycka till med ert fortsatt livsviktiga arbete runt om i världen!