22 feb 2019

Sveriges bästa damfotbollslag, Piteå IF DFF, förbereder sig för fullt för Champions League. Ett träningsläger är avklarat och nu återstår hård träning för att prestera sitt allra bästa. Läkarjouren har pratat med tränaren Stellan Carlsson.

 Hallå Stellan Carlsson,

I oktober i fjol blev Piteå damfotbollslag svenska mästare i Allsvenskan. 6 – 1 mot Växjö. Vilket är ditt främsta minne från den matchen?

– Den fantastiska inramningen, den härliga publiken och att spelarna, i en sån viktig match, hade förmågan att prestera så otroligt bra!

Vad har hänt sedan dess? Ser laguppsättningen ut som tidigare eller har något förändrats?

– Vi har behållit stora delar av truppen, nya spelare in är Fernanda da Silva (från Assi), Vilma Koivisto (från Piteå IF DFF F19) och Caroline Frykgård (från Tyresö FF).

Hur skulle du säga att lagets träningar och motivation har ändrats efter en så stor vinst?

– Känslan av att ha vunnit SM-guld är energifylld, att gå in som regerande mästare är utmanande, spännande, nytt och väldigt roligt!

Ni har ju även vunnit publikrekord. Vad beror det på tror du?

– Framförallt för att spelarna är stora förebilder. Det är ett skickligt lag som har skapat en härlig atmosfär tillsammans med vår publik.

Champions League nästa med final i maj. Berätta hur ni förbereder er?

– Vi har redan hunnit med ett matchläger i Skottland för att få känna på internationellt spel. Vi har också utökat truppen från 20 till 22 spelare för att stå rustade inför kommande matcher i Damallsvenskan, Champions League och landslag för våra spelare.

Vilka är utmaningarna?

– Framförallt den fysiska och mentala belastningen för spelarna, fysiskt med många matcher och inte minst långa resor. Även fotbollsmässigt rent taktiska utmaningar till exempel i Champions League.

 Vad har ni för fördelar som lag jämfört med andra lag?

– Att vi har en region som verkligen uppmärksammar damfotbollen och spelarna på ett naturligt och bra sätt. Det är mycket stort engagemang för laget i närområdet.

Den nya air-domen har också gett oss bra träningsmöjligheter under vintern och de korta avstånden i Piteå gör det enkelt och smidigt.

Vad betyder sponsorerna för laget?

– Flera sponsorer har visat att man vill vara pionjärer och satsa på fotboll kopplat till dessa skickliga tjejer! Att våra sponsorer och föreningen skapar bättre förutsättningar för att bedriva fotboll på högsta nivå, betyder också att spelare kan stanna på dessa breddgrader. Det i sin tur ger inspiration till andra lag och unga spelare.

Hur kommer ni göra för att behålla de duktiga tjejerna?

– I en fotbollsvärld som utvecklas snabbt, inte minst i Europa, behöver vi bli ännu bättre på att skapa förutsättningar för spelarna att verka i en professionell miljö. Till det behöver vi ännu fler pionjärer som tillsammans med föreningen skapar just detta. Idag konkurrerar vi om spelarna, förutom med de svenska klubbarna, även med Chelsea FC, Bayern München, Barcelona, Juventus m.fl.

 Ser du som tidigare tränat manliga lag någon skillnad på att träna ett kvinnlig lag?

– Likheterna är fler än olikheterna. Skillnaderna ligger främst i förutsättningarna mellan SM-guldvinnarna i fotboll, killar kontra tjejer. De kvinnliga spelarna måste oftast ta ett större ansvar för helheten med jobb, skola, träning, återhämtning, än vad killarna behöver.

Hur tror du att ni slutar i Champions League?

– Vi kommer förbereda oss på absolut bästa sätt och precis som vanligt försöka göra personliga rekord i våra prestationer. Tillsammans med våra partners och publik kommer vi ge allt, även i Champions League!

Till sist. Vad är det vanligaste ordet du brukar använda på träningarna?

 – Delaktiga!

Fakta om Stellan Carlsson – Tränare för Piteå IF DFF – Champions League

Namn: Stellan Carlsson
Yrke: Tränare för Piteå IF DFF
Bor: Piteå
Gjort tidigare: Jobbat heltid med fotboll sedan 1998: Klubbar som tränare Brynäs IF FK, IFK Gävle, IK Sirius FK, FC Gute, svenska fotbollsförbundet (riksinstruktör) Piteå IF DFF.