Lönestatistiken i denna artikel är hämtad från SCB och Vårdförbundet.

Medellön

Den genomsnittliga lönen för en operationssjuksköterska är 48 200 kronor i månaden. Genomsnittslönen gäller för regionala anställningar och kan variera beroende på var i landet du jobbar.

Medellönen för män är 51 300 kronor/månad, medan kvinnliga operationssjuksköterskor har en genomsnittlig lön på något lägre 47 900 kronor/månad.

I den privata sektorn är medellönen 50 800 kronor/månad.

Faktorer som påverkar din inkomst

De faktorer som bestämmer din lön som operationssjuksköterska innefattar både sånt som du själv kan påverka och faktorer som ligger utanför din kontroll.

  • Erfarenhet och specialisering
    Om du har vidareutbildat dig och fått specialistkunskaper inom specifika kirurgiska områden, såsom ortopedi eller kardiologi, har du ofta goda löneutsikter.
  • Arbetstider
    När du arbetar under obekväma arbetstider påverkar det lönen. Skiftarbete, helgarbete och övertid ger dig en högre lön.
  • Geografiskt läge
    I regioner där det finns en högre efterfrågan på operationssjuksköterskor är lönen högre. I Sverige är lönen högst i Stockholmsregionen och östra Mellansverige. Där är den genomsnittliga lönen 49 000 respektive 48 000 kronor/månad. I övre Norrland och norra Mellansverige är medellönen 43 400 kronor/månad.
  • Arbetsgivaren
    Operationssjuksköterskor som jobbar hos privata vårdgivare har en genomsnittlig lön på 49 600 kronor/månad. Motsvarande för regionalanställda är 44 900 kr.

Lön som operationssjuksköterska inom bemanning

Som operationssjuksköterska inom bemanning kan du förvänta dig en konkurrenskraftig lön och trygga arbetsvillkor. På Läkarjouren får du flera förmåner som gör ditt arbete både givande och bekvämt.

En stor fördel med att jobba som operationssjuksköterska inom bemanning är att du får chansen att se nya platser och träffa olika team över hela Sverige. Som konsult kan du dessutom styra över ditt eget schema för en bättre balans mellan jobb och fritid.