
11 mar 2025
Komplementet som gör vården bättre och patienterna tryggare
Eftersom Läkarjouren är ett komplement till den befintliga vården, är vi också en viktig pusselbit för att kunna hålla vårdgarantin och leva upp till löftet om en god och jämlik vård. Alla har rätt till god vård, oavsett vem man är eller var man bor.
I Norrbottens dagstidning NSD publicerades artikeln ”Kostnaderna för vårdgarantin skenar: 157 miljoner i fjol” i slutet av februari. Från 88 mkr till 157 mkr på två år.
I fjol nyttjades vårdgarantin av 5 000 norrbottningar som tog sig söderut för att få vård som de inte kunde få i Norrbotten. Det är förstås en bra möjlighet att få vård i tid även om den sker utanför regionen, men inte det bästa sättet att hushålla med skattemedlen, inte heller för att spara på miljön. Att patienter som har behov av vård tvingas göra resor är naturligtvis inte heller en fördel för dem.
Kostnaden är bara något högre
Att en inhyrd läkare eller sjuksköterska skulle vara flera gånger så dyr är en myt. Tittar man på de verkliga kostnaderna – med pensionsavsättningar, arbetsgivaravgifter, frånvaro och overhead – är den faktiska skillnaden inte alls särskilt stor.
I artikeln som publicerades i NSD framgår att kostnaden i Norrbotten för att hålla vårdgarantin är 31 400 kronor per patient. En inhyrd specialistläkare i Luleå (zon 2) kostar i snitt 1 489 kr per produktiv timme. Kostnaden för en 40 timmars arbetsvecka är alltså 59 560 kronor, alltså ungefär lika mycket som det kostar skicka två patienter till annan region för att hålla vårdgarantin. Och en läkare på plats hinner ju förstås med många fler patienter än bara två under en hel vecka.
Fördelarna är många
Det finns många fördelar med inhyrd vårdpersonal. Fler vårdplatser, minskade vårdköer och vård i tid för patienter. Avlastning för ordinarie personal och bättre tillgång till personal på obekväma arbetstider och vid vakanser. Om regionen istället väljer att låta sin egen personal jobba övertid påverkar det förstås både kostnad och arbetsmiljö. Enligt Sveriges läkarförbund jobbade läkarna i landets regioner 7,5 miljoner timmar övertid förra året.
Ytterligare en fördel är förstås personaltillgången på orter där det är mycket svårt att rekrytera på annat sätt. Vi tycker det är sundare att en frisk läkare tar sig dit patienterna finns, än att patienterna själva ska resa iväg. Dessutom är det en trygghet att få vård där man bor.
Mer om vårdbemanningens faktiska siffror kan du läsa här.
Sedan 1989 har vi på Läkarjouren bedrivit vårdbemanning utifrån visionen om att alla har rätt till god vård, oavsett vem man är eller var man bor. Vill du också bli en del av oss är du välkommen att ringa 0920-25 43 00, skicka ett mejl till kontakta@lakarjouren.se eller fylla i intresseanmälan.